Trzymaj formę!
Od wielu lat w naszej szkole realizowany jest program Trzymaj formę, który ma na celu kształtowanie prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety.
W grudniu 2014 r. uczniowie klas II gimnazjum, realizując założenia programowe, wykazali się ciekawymi pomysłami, umiejętnościami i talentami. Każda z ośmiu grup przygotowała potrawę z warzyw i owoców, której składniki musiały zaczynać na odpowiednią literę.
Grupa B przyrządziła potrawę wykorzystując jak najwięcej produktów na literę B: brokuły, brukselkę, banany, buraki, brzoskwinie, bób, bakłażany …
Grupa M: morele, maliny, marchew, mandarynki…
Grupa P: pory, papryka, pomidory, pietruszka, pekińska kapusta, pomarańcze…
Grupa C: cukinie, czarna porzeczka, cytryny, czosnek, cebula…
Następnie każda grupa „przeanalizowała” potrawę pod kątem składników odżywczych
i wartości zdrowotnych, a efekty przedstawiła w formie plakatu. Poszczególne zespoły prezentowały swoje prace, a wszyscy mogli spróbować ciekawych sałatek warzywnych
i smacznych owocowych deserów. Rekordziści potrafili w swoim daniu umieścić po 8 składników na tę samą literę.
Uczniowie analizowali również etykiety produktów spożywczych szukając obecności sztucznych barwników i konserwantów. Okazało się, że wiele przysmaków ma w swoim składzie substancje chemiczne, więc warto dokładnie sprawdzić skład produktu, zanim go zjemy.
Mamy nadzieję, że zajęcia zachęcą młodzież do zmian swoich nawyków żywieniowych na te lepsze, zdrowsze.
Anna Ziemba
{gallery}stories/wydarzenia/2015/forma{/gallery}